Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łososiowa terrina z brokułami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
filet z łososia 300 gram
szpinak świeży 50 gram
jajko 5 szt.
śmietana 30% 3 łyżki
sól
olej
brokuły 200 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: łososiowa terrina z brokułami

Do rondelka wlać nieco wody, osolić, doprowadzić do wrzenia, roztopić w niej masło. Na maśle poddusić filet łososia (bez ości). Brokuły i szpinak sparzyć (osobno) wrzątkiem. Przelać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zemleć w maszynce mięso łososia z 3 jajkami, papryką i śmietaną. Wmieszać pozostałe ubite jajka, brokuły i szpinak. Posolić do smaku.
Masę przełożyć do kamionkowej formy (natłuszczonej i wyłożonej folią aluminiową). Przykryć z góry wystającą folią. Wstawić do brytfanny. Wlać do niej gorącą wodę, by sięgała do 2/3 wysokości formy. Piec 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Upieczoną terriną obciążyć np. deseczką, wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 21.04.2011 23:25
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak