Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejski pasztet z wieprzowiny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 300 gram
karkówka 700-800 gram
jajko 2 sztuki
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
marchew 3-4 sztuki
cebule 2 sztuki
przyprawy 1 (do pasztetu)

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejski pasztet z wieprzowiny

Karkówkę,ale może być i inne mięso,chociażby chudy boczek, watrobę pokroiłam na mniejsze kawałki i zagotowałam wraz z obranymi marchwiami.Wątrobę trzeba chwilę gotować natomiast mięso do miękkości.

Bułkę odcisnęłam.Mięso,obraną cebulę,marchew i wątrobę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.Wyrobiłam z rozkłuconym jajkiem i doprawiłam do smaku przyprawą do pasztetu.Następnie przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem formy.Po wierzchu lekko posmarowałam olejem,aby pasztet nie był suchy(jak to mawiała moja mama).

Piekłam około 1,5 godziny w temp.180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 01.02.2012 21:07
chętnie oddam szyneczkę za taki pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak