Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołacz jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 10 dag
olej 4 łyżki
jajko 3
cukier waniliowy 1
miód 50 g
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
jabłek 750 g
płynnego miodu 60 g
kwaśna śmietana 1/8 l

Przepis i sposób przygotowania na: Kołacz jabłkowy

Twaróg wymieszaj z olejem, 1 łyżką cukru waniliowego i miodem. Dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Ciasto rozsmarować w tortownicy. powierzchnię wyrównać.
Jabłka pokroić w ćwiartki bez skórki, zanurzyć na krótko w osolonej wodzie, aby pozostały jasne. jabłka pokroić na ósemki i koliście obłożyć nim kołacz.

Piec na środkowym poziomie gorącego piekarnika. 2jajka dokładnie wymieszać z miodem i śmietaną , tak przygotowaną polewą po 25minutach pieczenia polać kołacz i piec dalej, dopóki polewa nie stwardnieje i nie nabierze złotej barwy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 09.09.2011 19:11
super
Emilia21 09.09.2011 19:11
super
Dorota76 18.11.2010 11:20
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak