Sposób przygotowania

+ 450g mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie:) i
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynęrozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte żółtka, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy równomiernie wyrośniętym ciastem, smarujemy białkiem, odstawiamy na 10 minut, natępnie układamy rozmrożone truskawki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, rękami rozgniatać grudki masła aż kruszonka będzie sypka), odstawić ponownie na 10 minut (w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto piec 25 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Kuszące :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    lubię ciasto drożdżowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    świetne do kawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    pyszności :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    iga2

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    super ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    w sam raz na teraz
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    mniam mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    gosiag

    lubie drożdżowe ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !