Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki małe kawowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1\\2 szt
cukier puder 5 dag
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki małe kawowe

Masa:
4 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Margarynę z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy tłuszczowo - jajecznej. Zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Dokładnie wylepić ciastem posmarowane Kasia foremki. Upiec na złoty kolor w piekarniku do 200 stop. C. W czasie gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Można przyzdobić wisienką i posypać kawą mieloną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 18.11.2010 08:00
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak