Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Czarny Las

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 9 sztuk
cukier 255 g
mąka pszenna 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao gorzkie 40 g
śmietana 30% 750 ml
cukier puder 3 łyżki
gorzka czekolada do ozdoby
wiśnie 300-350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Czarny Las

Przygotować biszkopt:Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dalej ubijając, stopniowo dodawać żółtka. Następnie powoli dodać resztę sypkich składników. Delikatnie wymieszać. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz w 180 st. (160 st. w termoobiegu), 40 min. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Blaty nasączyć kompotem. Przełożyć je 2/3 ilości kremu śmietankowego i wiśniami z kompotu (zostawić kilka do dekoracji). Resztą bitej śmietany udekoruj boki i górę tortu i pozostałymi wiśniami, można posypać górę tortu wiórkami czekoladowymi startymi z gorzkiej czekolady. Przechowuj w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), aż do czasu podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 27.10.2011 20:39
lubię
Natalia/tubisiek 21.07.2011 20:20
apetyczny!
Anna141
Anna141 11.04.2011 09:57
wygląda bosko
MAR3STA 22.11.2010 19:26
lubię takie torciki!
iziona 18.11.2010 20:15
Zgadzam się z moim przedmówcą dodam tylko że jest bardzo ładny .
kot_pankracy 18.11.2010 20:10
wygląda na bardzo pracochłonny, ale jak sie przeczyta przepis to aż chce się zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak