Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny kompot z wiśni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 4 kg
woda 10 l
cukier 1200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny kompot z wiśni

Wiśnie przebrać i umyć. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików.
Przygotować syrop: do 1 l gorącej wo dy wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zalać owoce ułożo ne w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez 20-25 minut w temperaturze 85°C.
Kompot przygotowany z owoców z pestkami należy zużyć w ciągu 3-4 miesięcy.
W ten sam sposób można przygotować kompot z cze reśni. Trzeba jednak zmniejszyć ilość cukru. Na 2 kg czereśni ugotować syrop z 800g cukru i 22 wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak