Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z wiśni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1200 g
wiśnie np. 4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z wiśni

Wiśnie przebrać i umyć. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików.
Przygotować syrop: do 1 l gorącej wo dy wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zalać owoce ułożo ne w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez 20-25 minut w temperaturze 85°C.
Kompot przygotowany z owoców z pestkami należy zużyć w ciągu paru miesięcy.
W ten sam sposób można przygotować kompot z czereśni. Trzeba jednak zmniejszyć ilość cukru. Na 4 kg czereśni ugotować syrop z 800 g cukru i 22 l wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.11.2010 18:07
pyszny kompocik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak