Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kura w pieczarkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 5 dag
małe cebule 4
pieczarki 50 dag
sól i czarny pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
śmietana 22% 3 łyżki
sok z cytryny
pularpa 1 kg
wino czerwone wytrawne 1 i 1/2 szklanki
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kura w pieczarkach

boczek pokroić w drobną kostkę.
cebulę pokroić w ósemki.
grzyby przepołowić.
pularpę rozebrać.

w garnku podsmażyć boczek na tłuszczu na średnim ogniu. skwarki wyjąć.a na pozostałym tłuszczu podsmażyć kurę na złocistobrązowy kolor.
do garnka wrzucić pieczarki i podpiec je na silnym ogniu. dodać cebulę i poddusić, doprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę dodać skwarki i zioła, wlać wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną i lekko zagotować. doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 06.09.2011 20:12
super
Emilia21 06.09.2011 20:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak