Sposób przygotowania

Masa :

1/2 łyżki cukru

2 jajka

100 g masła

4 łyżeczki cynamonu


Ciasto:

250 ml mleka

50 g drożdży

1 jajko

4 łyżki cukru

50 g masła

500 g mąki


Masa cynamonowa :

Jajka wbijamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.


Ciasto :

W rondelku podgrzewamy mleko i w ciepłym mleku rozpuszczamy masło, drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej ciepłe mleko z drożdżami i masłem. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy i ugniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut, aby ciasto wyrosło.

Na stolnicy wysypujemy odrobinę mąki i rozcieramy na blacie, aby wyłożone ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na około 1,5 cm grubości. Smarujemy masą cynamonową i zawijamy jak roladę. Kroimy na grubsze plastry, około 2-2,5 cm i wykładamy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W osobnej misce roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 30- 40 minut, tak, aby się przyrumieniły.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anita21

    ale pysznie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    są bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    rewelacja:) bardzo lubię cynamon, a takie ciasteczka są najlepsze:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    magical66

    ale apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    Jaheira11 - też lubię cynamon i jego zapach w mieszkaniu podczas wypieków
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    zaproś jak będziesz znów robić:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !