Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tuńczyk na szpadkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

•¾ szklanki jasnego sosu sojow
3 łyżki nasion sezamu
3 łyżki maku
łyżeczkę soli gruboziarnistej
imbir świeży 2 cm
polędwica z tuńczyka 0,5 kg
olej sezamowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tuńczyk na szpadkach

Do miski wlej sos sojowy, zetrzyj imbir, dodaj olej sezamowy, dokładnie wymieszaj. Połowę płynu odlej. Do reszty wrzuć tuńczyka pokrojonego w dwucentymetrową kostkę. Marynuj przez godzinę. Mak, sezam i sól starannie wymieszaj, praż na suchej patelni przez minutę, by uwolnić aromat. Kawałki tuńczyka obtaczaj w mieszance nasion, nadziewaj po jednym na szpadkę. Usmaż na patelni albo piecz na grillu minutę-dwie z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo mięso ma być wypieczone. Podawaj z odłożoną połową marynaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak