Sposób przygotowania

Ciasto: Do garnka wlewamy 1 i 1/3 szklanki wody,dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę,całość wstawiamy na ogień i gotujemy.Do gotującego się tłuszczu wsypujemy 1,5 szklanki mąki,całość dokładnie mieszamy i spażamy.Odstawiamy w chłodne miejsce,aby się przestudziło.Do zimnego ciasta wbijamy 3 jajka,dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia,całość miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na pół i pieczemy na dwóch oddzielnych blachach na złoty kolor.
Masa:Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka,wsypujemy 200 gram cukru,1 opakowanie cukru waniliowego.Całość wstawiamy na ogień.Do szklanki wlewamy 100 ml mleka i wsypujemy duży budyń śmietankowy.Powstałą zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka,chwilę gotujemy i odstawiamy w chłodne miejsce.Gdy budyń się schłodzi miksujemy go z roztartą wcześniej kostką margaryny.
Gotową masę wkładamy między dwa upieczone i schłodzone placki.Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    dobry przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    wygląda wyśmienicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    bardzo dawno nie robiłam, na pewno smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    dawno nie robiłam karpatki a mój mąż ją uwielbia ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo lubię.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    bardzo dobra
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniała!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Ja zawsze robię w prostokątnej blaszce

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !