Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa rozkosz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt.
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 szklanka
Krem:
śmietana 30% 1 litr
śmietan fix 4 op.
cukier puder 1/2 szklanki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
aromat cytrynowy
poncz
aromat arakowy
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa rozkosz

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujeemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Cisto wlewamy do okrągłej blachy i pieczemy w 180 st. przez 40 min.
KREM: Śmietanę przez chwilę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy i ubijamy aż masa będzie gęsta i sztywna. Dodajemy aromat. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kosteczkę.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 4 krążki. Dolny nasączamy ponczem, smarujemy kremem i wykłądamy trochę pokrojonych brzoskwiń. Przykrywamy krążkiem biszkopta, nasączamy, wykładamy krem i trochę brzoskwiń, i tak do końca pozostłe warstwy. Wierz i boki tortu smarujemy kremem. Boki możemy dodatkowo posypac startą białą czekoladą. Wierzch dekorujemy dowolnymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cbeti 17.11.2010 15:45
Jakie tam skomplikowane?! Robi się bardzo szybko
Magdalena/26Mooi 17.11.2010 15:43
skomplikowane, ale z pewnością wyśmienite;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak