Sposób przygotowania

Krewetki umyj. Czosnek, szalotki i chili drobno posiekaj. Imbir pokrój w cieniutkie zapałki. Czekoladę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą, wrzuć czosnek i szalotki, przesmaż, aż zmiękną, lecz nie nabiorą koloru. Dodaj krewetki, smaż minutę, aż zaczną zmieniać kolor, dopraw solą i pieprzem, wrzuć chili i imbir. Smaż minutę. Wlej sherry, odparuj. Wyjmij krewetki, trzymaj w cieple. Na patelnię wlej sok pomarańczowy i gotuj na dużym ogniu, aż zredukuje się o jedną trzecią. Zmniejsz płomień i ubijając, wrzucaj czekoladę, a potem resztę masła. Krewetki rozłóż na talerzach, polej sosem. Podawaj z ryżem basmati ugotowanym ze szczyptą szafranu. Gdy będzie gotowy, wymieszaj go z garstką uprażonych na suchej pa- telni płatków migdałowych i orzeszków pinii oraz rodzynkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !