Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w sosie mole

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuzin dużych krewetek
2 szalotki
papryczkę chili
•łyżkę oliwy z oliwek
3 łyżki masła
kieliszek od wódki wytrawnej s
szklankę świeżo wyciśniętego s
sól i pieprz do smaku
2 tabliczki gorzkiej czekolady
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w sosie mole

Krewetki umyj. Czosnek, szalotki i chili drobno posiekaj. Imbir pokrój w cieniutkie zapałki. Czekoladę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą, wrzuć czosnek i szalotki, przesmaż, aż zmiękną, lecz nie nabiorą koloru. Dodaj krewetki, smaż minutę, aż zaczną zmieniać kolor, dopraw solą i pieprzem, wrzuć chili i imbir. Smaż minutę. Wlej sherry, odparuj. Wyjmij krewetki, trzymaj w cieple. Na patelnię wlej sok pomarańczowy i gotuj na dużym ogniu, aż zredukuje się o jedną trzecią. Zmniejsz płomień i ubijając, wrzucaj czekoladę, a potem resztę masła. Krewetki rozłóż na talerzach, polej sosem. Podawaj z ryżem basmati ugotowanym ze szczyptą szafranu. Gdy będzie gotowy, wymieszaj go z garstką uprażonych na suchej pa- telni płatków migdałowych i orzeszków pinii oraz rodzynkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak