Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem bolońskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
ząbek czosnku
marchewka 1
seler naciowy 1
pomidorów 25 dag
mielonej wołowiny 30 dag
sól, pieprz
słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czerwonego wina 1/2 szklanki
makaronu wstążki lub fettuccin 40 dag
bulion mięsny 1/2 szklanki
olej 4 łyżki
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem bolońskim

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew i seler pkroić w drobną kostkę. Pomidor pokroić na ćwiartki.
2.olej w dużym garnku podgrzać i wrzucić warzywa prócz pomidorów i krótko poddusić. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyc razem jeszcze kilka minut, a następnie wlać bulion.
3. Dodać pomidory i koncentrat. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Wlać wino i poddusić jeszcze 10minut.
4. w dużym garnku zagotować okolo 4litry osolonej wody i ugotować makaron wg przepisu. Makaron podawać z sosem i startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernika 17.11.2010 23:28
skan widać fakture papeiru

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak