Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone neapolitana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na calzone do smaku
szynka wędzona 10dkg
pomidor 15dkg
ser mozarella 10dkg
czosnek ząbki
pietruszka nać 1łyzka
oregano do smaku
majeranek do smaku
parmezan 5dkg
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone neapolitana

1.Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku.
2.Do zrumienionej cebuli dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory. Smażymy do uzyskania gęstego sosu.
3.Przesmażone na własnym tłuszczu boczek i szynkę, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego.
4.Całość podgrzewamy, aby odparowała jak największej ilości płynu.
5.Wystudzony sos, łączymy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i utartym parmezanem.
6.Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, majerankiem, natką pietruszki i bazylią.
7.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i wałkujemy na placki o średnicy około 20cm.
8.Każdą część smarujemy farszem i składamy w pieróg.
9.Tak przygotowane ciasto smarujemy wodą, posypujemy resztą parmezanu. Układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak