Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perduty w sosie śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 jaj
łyżkę masła
łyżkę mąki
szklankę śmietany 12%
2 łyżki octu
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Perduty w sosie śmietanowym

W głębokiej patelni zagotuj wodę – powinno jej być ok. 4 centymetrów, wlej ocet, posól. Jaja (koniecznie w temperaturze pokojowej!) wbijaj pojedynczo do 6 miseczek. Wlewaj delikatnie po jednym jaju do wrzątku, tak aby utworzyła się jajeczna kula (łyżką cedzakową zagarniaj białko do żółtka). Gotuj 3 minuty. W międzyczasie zrób zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź kilkoma łyżkami wody z gotowania jajek. Wlej śmietanę, zamieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jaja rozłóż na podgrzanych talerzach i polej sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak