Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula szalotka
4 łyżki masła
•gałązkę selera naciowego
•łyżkę oliwy z oliwek
•kieliszek wina białego lub ro
•dużą garść truskawek
bulion warzywny 2 szklanki
parmezan 1 kawałek
ryż do risotto (typ: arborio)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z truskawkami

Szalotkę drobno posiekaj, selera i truskawki pokrój w cienkie plasterki. Weź dwa garnki. W jednym trzymaj w cieple bulion, w drugim rozgrzej oliwę. Wrzuć szalotkę i selera, mieszając smaż minutę. Dodaj ryż, zamieszaj i smaż minutę. Zmniejsz ogień do minimum, wlej wino i mieszaj, aż płyn wyparuje. Kiedy to nastąpi, dodawaj po chochli bulionu mieszając i czekaj, aż płyn się wchłonie. Powtarzaj przez ok. kwadrans. Ryż powinien być kleisty, ale w środku delikatnie al dente. Pod koniec gotowania wrzuć truskawki i gotuj 2 minuty. Dodaj masło oraz 2 łyżki utartego parmezanu, zamieszaj i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak