Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozetka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 0,5 kg
drożdże 0,5 opakowania
cukier 4 łyżki
zółtka jajek 4
mleko 250 ml
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rozetka drożdżowa

Z ciepłego mleka, cukru drożdży i 3 łyżek mąki robimy zaczyn. Kiedy wyrośnie wyrabiamy ciasto dodając mąkę i jajka. Ciasto nie może być za gęste(twarde). Robimy kulki w środek każdej wkładamy sparzone wcześniej rodzynki i żurawinę oraz po 1-2 kostki czekolady zlepiamy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na pergaminie w kształt kwiatka ale zachowując odstęp około 1m miedzy nimi.
Kiedy troszkę wyrosną wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy na złoty kolor(ja piekłam w kombiwarze na 200stopniach około 25 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 14.11.2011 22:36
super
Tahitha 18.11.2010 05:33
Super przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak