Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane zaparzane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

•25 dag mąki gryczanej
25 dag mąki pszennej
litr mleka
5 dag drożdzy
•łyżeczkę cukru
4 łyżki masła
5 jaj
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane zaparzane

Jeśli nie kupisz mąki gryczanej, zmiel na proszek w mikserze odpowiednią ilość kaszy gryczanej i przesiej przez sito. Oba rodzaje mąki połącz w misce, zalej wrzącym mlekiem i zamieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Zostaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek, ubij sztywną pianę. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Wrzuć do naczynia z mąką drożdże, żółtka, pianę, stopione masło, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Smaruj patelnię tłuszczem, nakładaj masę i smaż niezbyt duże bliny, aż zrumienią się z każdej strony. Podawaj z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak