Sposób przygotowania

Jeśli nie kupisz mąki gryczanej, zmiel na proszek w mikserze odpowiednią ilość kaszy gryczanej i przesiej przez sito. Oba rodzaje mąki połącz w misce, zalej wrzącym mlekiem i zamieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Zostaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek, ubij sztywną pianę. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Wrzuć do naczynia z mąką drożdże, żółtka, pianę, stopione masło, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Smaruj patelnię tłuszczem, nakładaj masę i smaż niezbyt duże bliny, aż zrumienią się z każdej strony. Podawaj z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !