Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z rzymskiej sałaty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

•2 rzymskie sałaty
•pół kilo mielonej wołowiny
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
•pół pęczka natki kolendry
•2 gałązki mięty
sól i pieprz do smaku
•6 pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
jaja 2 szt.
olej 1 łyżka
ryż krótkoziarnisty 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z rzymskiej sałaty

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj w misce z mięsem i drobno posiekanymi ziołami oraz anyżem. Ryż podgotuj 10 minut, osącz, dodaj do masy. Wbij jaja, dopraw i wyrób na gładko. Wybierz duże liście sałaty, blanszuj we wrzątku 3 minuty, wrzuć do zimnej wody, potem osusz. Nakładaj farsz na liście i zawijaj jak małe gołąbki. Zrób sos: pomidory sparz, obierz i posiekaj, wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw, dolej odrobinę wody i gotuj 10 minut. Gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania, polej sosem, tak by były przykryte – jeśli sosu zabraknie, dodaj wody – przykryj i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Można podać z pilawem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak