Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj w misce z mięsem i drobno posiekanymi ziołami oraz anyżem. Ryż podgotuj 10 minut, osącz, dodaj do masy. Wbij jaja, dopraw i wyrób na gładko. Wybierz duże liście sałaty, blanszuj we wrzątku 3 minuty, wrzuć do zimnej wody, potem osusz. Nakładaj farsz na liście i zawijaj jak małe gołąbki. Zrób sos: pomidory sparz, obierz i posiekaj, wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw, dolej odrobinę wody i gotuj 10 minut. Gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania, polej sosem, tak by były przykryte – jeśli sosu zabraknie, dodaj wody – przykryj i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Można podać z pilawem