Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pod karmelową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1kg
cukier 250g
jajko 7
masło 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1
cukier waniliowy 1
sól
aromat waniliowy
rodzynki 250g
mąka ziemniaczana 30g
puszka mleka skondensowanego s
orzechy włoskie 20dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod karmelową pierzynką

Puszkę mleka ugotować zamkniętą w garnku z wodą przez około 2 i ½ godziny. Po czym zawartość puszki wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubić do puszystości. Następnie dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową, budyń i aromat. Rodzynki sparzyć, wystudzić i obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie dodać do ciasta. Na koniec ubić białka jajek (ze szczyptą soli) i delikatnie wymieszać z utartą masą.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę i piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Na wierzch ciasta wyłożyć karmel z orzechami i dobrze wystudzić.
Blachę można również wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem zanim przełoży się na nią masę sernikową.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 22.08.2012 11:18
uwielbiam serniczki:)
Wafelek2601 14.08.2012 09:46
Pyszny
Juleczka20 12.07.2012 06:26
pyszne ciasto
ewaa 07.07.2012 22:21
uwielbiam serniki
gacopierz23 10.05.2012 13:00
fajna ta pierzynka :)
Dorota59 01.05.2012 20:51
jaka słodka pychotka
olkaaa 21.04.2012 14:45
extra
Ewelina38 18.03.2012 15:23
rewelacyjne ciasto, uwielbiam serniczki :)
fictor123 14.03.2012 07:48
mniam
fictor123 14.03.2012 07:48
mniam
Magdalena1110 12.03.2012 16:29
sernik pycha
Ela15 08.03.2012 11:25
uwielbiam serniki
dorotka0000025 05.03.2012 13:32
warty wyprobowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak