Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z dziurami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 25 dkg
mąka pszenna 6 dkg
mąka ziemniaczana 6 dkg
kakao 4 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białka jaj 7 sztuk
cukier puder 30 dkg
ocet 1 łyżka
żółtka jaj 7 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: placek z dziurami

BISZKOPT:

6 jaj
25 dkg cukru
6 dkg mąki pszennej
6 dkg mąki ziemniaczanej
4 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zrobić jak biszkopt i upiec.

PLACEK Z BIAŁEK:

7 białek
30 dkg cukru-pudru
7 dkg mąki ziemniaczanej
6 dkg mąki pszennej
1 łyżka octu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dać mąkę i ocet – upiec.

W placku z białek wykroić kieliszkiem dziury. Placek ciemny przekroić, na jedną część nałożyć masę kremową, na to placek z dziurami. W dziury nałożyć na przemian dwa kolory galaretki. Na to pozostałą część masy kremowej i drugi ciemny placek. Polać polewą.
( galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody.

MASA:

2 kostki masła
1 ½ szkl. cukru
7 żółtek
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe 0,5 litra


Zagotować 2 ½ szkl.mleka z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym mlekiem i wymieszać z budyniem. Zagotować. Gdy wystygnie, dodać do utartego masła. Do masy można dodać alkohol ( advocat ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 11.06.2012 18:04
spróbuje
Krzysztof42 09.05.2011 16:00
do tej pory znałem tylko ser z dziurami
cukiereczek 03.05.2011 10:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak