Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z żurawiną suszoną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 3,5 szklanki
masło roślinne 25 dag
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyzeczki
śmietana kwaśna 2 łyżki
jabłka 2 kg
cukier do smaku do smaku
cynamon Prymat do smaku
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z żurawiną suszoną

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka jaj, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć je do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku, odrobinę cynamonu i gotować do miękkości dodając pod koniec gotowania suszoną żurawinę. Podduszone jabłka odstawić do wystygnięcia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Zapiec je przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni. Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać z niego paski i układać na jabłkach. Ciasto piec przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 08.02.2014 00:40
jeszcze takiej szarlotki nie jadłam
RenataZ-et 24.11.2013 21:32
wspaniałe smaki
IKrakowianka 01.09.2013 16:53
super ciasto
kasiaw 18.02.2012 21:36
super
Ewelina47 01.02.2012 15:22
pysznie wygląda
Agnieszka_B 08.12.2010 07:20
Pyszności...
pacpaw 23.11.2010 10:28
prawie ośliniłem monitor :)
Iwusia 20.11.2010 22:56
coś wspaniałego i jak ładnie wygląda :)
rosik93 17.11.2010 00:02
uwilelbiam żurawinę a najbardziej w ciastach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak