Sposób przygotowania

W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy rum lub amaretto, żółtka i zmielone orzechy, dobrze zmiksować.100g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wmieszać do masy. W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180\'C, ok.40 minut. Jeśli będzie się za bardzo przypiekało przykryć folią.
Ostudzić. Orzechy laskowe (w całości) podprażyć na suchej patelni. Dobrze ostudzić.
W rondelku roztopić posiekaną (pozostałą) gorzką czekoladę w śmietance. Lekko przestudzić, polać zimne ciasto, posypać orzechami. Kiedy polewa zastygnie można podawać. Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !