Sposób przygotowania

Wsypać soczewicę do naczynia, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc.

Obrać cebulę i pokroić ja w drobną kostkę. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Podsmażyć cebulkę, wlać 4 szklanki wody, wrzucić kostkę bulionową, wymieszać i zagotować.

Odsączyć namoczoną brązową soczewicę i dodać do zupy. Gotować przez godzinę na średnim ogniu. W tym czasie umyć paprykę i dymkę. Paprykę pokroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. To samo zrobić z dymką.

Naciąć pomidory z wierzchu na krzyż. Ułożyć je na sitku i przelać wrzątkiem. Zdjąć skórkę i pokroić na cząstki.

Umyć filety z kurczaka pod bieżącą wodą. Gotować przez 10-12 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Wyjąć z garnka, odłożyć do wystygnięcia. Pokroić mięso w plastry.

Wrzucić pokrojoną paprykę, dymkę oraz czerwoną soczewicę do zupy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.

Na koniec dodać plastry mięsa i pomidory, podgrzać zupę na małym ogniu. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać zupę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !