Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z nóżek kurczaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 sztuki
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por 1/2 sztuki
groszek 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól, pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek kurczaka

Kurczaka zalać wodą, dorzucić listek, ziele i zaczą gotować. dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, nie pokrojone) i gotować pod przykryciem ok 2 godziny. Dorzucić zielony groszek (mrożony) i gotować jeszcze ok 15 minut.
Po ugotowaniu przecedzić. Wywar zostawic w garnku. Zostawić tylko kurczaka, marchewkę i groszek, resztę wyrzucić.
Kurczaka obrać- wyrzucić skórę i kości, a mięso pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru w garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wcisnąć czosnek i doprawić majerankiem (dużo majeranku). Zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Dokładnie wymieszać i już nie gotować! Troszkę przestudzić- w tym czasie przygotowac pojemniczki na galaretę.
Ja wykorzustuję plastikowe pojemniki po serkach homogenizowanych, śmietanach itp. Do dokładnie wymytych pojemniczków, włożyć kilka plasterków marchewki i parę ziarenek groszku. Do każdego pojemnika wlać galaretę z garnka. Można jeszcze powrzucać po kilka groszków i po plasterku marchewki na wierzch.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc i podawać z cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 24.10.2012 08:05
pyszne
iknkirke 21.04.2012 15:56
mniam
sara1 14.03.2012 14:36
apetyczny przysmaczek
aniapetr 17.11.2011 21:00
pyszotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak