Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsty Żur

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka owsiana 50 dag
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsty Żur

50 dag mąki owsianej lub płatków owsianych
kromka czarnego chleba
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
sól

Przepis

Mąkę owsianą lub płatki oraz chleb zalać 2 I ciepłej wody, zamieszać i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby mieszanina zakisła. Po tym czasie przecedzić przez gazę, wlać do garnka, dodając cukier oraz trochę soli i gotować na bardzo małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podawać na gorąco z topionym masłem lub na zimno – jak kisiel – polewając zimnym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak