Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkóka pieczona w całości

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek ząbki 2-3 szt.
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
karkówka 1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkóka pieczona w całości

Robimy pastę: do miseczki wsypujemy Kucharka, wszystkie zioła, obydwie papryki, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.Ugniatamy widelcem aż czosnek zwiąże pastę w jedną całośc. Karkówkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z każdej strony pastą i skrapiamy sosem sojowym. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na cała dobę.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Folię odwijamy , ale nie wyjmujemy mięsa- tam będzie zbierał się sos. Całośc wkładamy do naczyni żaroodpornego, do folii wlewamy 1/2 szklanki wody i skrapiamy mięso oliwą.Przykrywamy pokrywką i pieczemy 40 min. Po tym czasie polewamy karkówkę sosem. Po godzinie nakłówamy karkówke by sprawdzic czy jest już wystarczająco miękkie. Ostatnie 1/2 godziny mięso pieczemy bez przykrycia. (łączny czas pieczenia 1,5 godziny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 02.11.2011 16:35
Niby zwykły,niby prosty ,a jednak pyszny .
bami 25.03.2011 15:38
Pyszności...mmjami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak