Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugat

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 75 dag
woda 1/4 litra
miód 2 łyżki
białko 8 sztuk
orzechy włoskie 20 dag
skórka pomarańczy smażona

Przepis i sposób przygotowania na: Nugat

Ugotować syrop \"do nitki\" z cukru i wody, dodać miód i jeszcze raz zagotować. Zaparzyć nim sztywno ubitą pianę z białek, ubijając nadal w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gorącą wodą, aż masa zacznie się rwać. Wówczas zanurzyć w niej patyczek, a następnie włożyć go do zimnej wody. Gdy po wyjęciu masa da się uformować w gałkę wtedy nugat jest gotowy, a jeśli się rozpływa, trzeba go dalej podgrzewać. Do gotowej masy wsypać dodatki. Masę rozsmarować na opłatkach lub andrutach warstwą o grubości 2-3 cm i przykryć z wierzchu suchym opłatkiem lub andrutem. Nugat lekko obciążyć a po sprasowaniu pokrajać na prostokątne kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak