Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowy keksik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 2szkl
masło 12dag
cukier 1szkl
jajko 4
jabłka 4
kasza manna 4łyżki
proszek do pieczenia 2łyżeczki
rodzynki 10dag
masło do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: makowy keksik

Mak opłukać,zalać wrzątkiem,gotować na małym ogniu ok 15min.Osączyć,ostudzić,zemleć.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Jabłka umyć,obrać.2zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,z pozostałych usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę.Mak wymieszać z masą żółtkową i startymi jabłkami.Połączyć z kaszą,proszkiem do pieczenia,rodzynkami i jabłkami krojonymi w kostkę.Delikatnie wymieszać z pianą z białek.Podłużną,wąską formę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.Przełożyć ciasto,piec ok.50min w 190stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.01.2013 14:43
super;)
Ewelina47 01.01.2011 11:46
mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak