Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić masło, zostawić do przestudzenia. Białka jaj ubić z dodatkiem łyżeczki cukru na sztywna pianę. Żółtka z resztą cukru utrzeć na kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami.
Dodać żółtka i mleko z masłem. Utrzeć ciasto na gładką masę. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
Na wierzchu ułożyć wiśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150*C, potem zwiększyć temp. do 180*C.
Po 30-35 minutach ciasto będzie gotowe. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem. Podawać z rozpuszczoną w śmietanie czekoladą.

Spróbuj również

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !