Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z wiśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko pełne 1/2 szklanki
masła 1/2 kostki
jaja 2
cukru pudru 3/4 szklanki
mąki tortowej 3 szklanki
proszku do pieczenia łyżeczka
wydrylowanych wiśni 2 szklanki
cynamonu łyżeczka
mielonych goździków 1/2 łyżeczki
gorzka czekolada
słodkiej śmietany 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z wiśniami

W ciepłym mleku rozpuścić masło, zostawić do przestudzenia. Białka jaj ubić z dodatkiem łyżeczki cukru na sztywna pianę. Żółtka z resztą cukru utrzeć na kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami.
Dodać żółtka i mleko z masłem. Utrzeć ciasto na gładką masę. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
Na wierzchu ułożyć wiśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150*C, potem zwiększyć temp. do 180*C.
Po 30-35 minutach ciasto będzie gotowe. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem. Podawać z rozpuszczoną w śmietanie czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 18.11.2010 09:57
super przepis
suzana 16.11.2010 16:12
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak