Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka Na Czerwono

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2,5 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
cebula biała 1 posiekana
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka Na Czerwono

Sos:
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego białego wina

Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymać w cieple. Sos z brytfanny przecedzić do rondla, postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania ľ płynu. Kaczkę zalać sosem. Proporcje: dla 6 osób – jako danie główne, z ryżem i zupą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak