Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miniszarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
margaryna w kostce 200 g
cukier 250 g
jabłka 1 kl
mąka tortowa 500 g
mleko 3,2% kilka łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: miniszarlotka

Roztopić margarynę i odstawić do ostudzenia. Obrać jabłka, pokroić w ósemki i smażyć (od czasu do czasu mieszając) tak długo, aż zrobi się jednolita masa. Można też jabłka potrzeć. Ubić jajka z cukrem i stopniowo dolewać ostudzoną margarynę. Dodawać mąki, ciągle mieszając (teraz najlepiej mieszać ręcznie, a nie mikserem, żeby mąka nie \"fruwała\" ponad miską). Dodać proszek do pieczenia. 3/4 masy wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Na masę położyć jabłka i posypać cynamonem. Do pozostałej części masy dodać kilka łyżek mleka, aż do uzuskania rzadszej konsystencji. Wlać na jabłka. Piec w piekarniku na 180 stopni C ok. 40 min. Cistko mozna posypać cukrem pudrem. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 29.11.2010 11:55
ulubiona
aga130982 29.11.2010 11:55
ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak