Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 1/2 kg
jajko 1 sztuka
mąka 1 1/2 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżki
sól
masło 1 kostka
ser gouda 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Półtora kg ziemniaków obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości. Do ziemniaków do wody dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli. Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzamy i odstawiamy aby wystygły całkowicie. Ziemniaki mają być zimne. Następnie przez praskę lub maszynkę przepuszczamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na lekko pyspaną mąką stolnicę. Robimy na środku niewielkie wgłębienie, wbijamy tam 1 jajko i posypujemy po całości kucharkiem ( 2 łyżki). Następnie dodajemy stopniowo 1,5 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już gotowe odkładamy na jeden z boków stolnicy. W między czasie nastawiamy wodę w większym garnku. Dodajemy 1 łyżkę oleju, po to aby kopytka nam się nie sklejały ze sobą. Następnie posypujemy cały czas stolnicę mąka aby ciasto nam sie nie przyklejało, odkrawamy po kawałku ciasto i toczymy walec :) a następnie formujemy kopytka. Wrzucamy na gotującą wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 2 min. Podajemy polane masełkiem, posypaną solą i starym żółtym serem. Ser trzemy na najmniejszych otworach na tarce. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 25.12.2011 13:44
smaczne
dorotka0000025 23.10.2011 20:02
lubie
dorotka0000025 23.10.2011 20:02
lubie
Patrycja38 20.11.2010 13:41
uwielbiam takie mniama
MAR3STA 17.11.2010 16:15
z serkiem nie próbowałam;)
matii6 17.11.2010 11:03
coś dla moich dzieciaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak