Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śląska szpajza

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier 3 łyżki
śmietana 30% 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
orzechy włoskie wedle uznania
migdały pokrojone wedle uznania
kakao 3 łyżki
czekolada mleczna
ciastka 150 kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: śląska szpajza

Pokruszone kokosanki (lub ugotowany kokos) zalać wódką i odstawić na noc. Jajka ubij na sztywno z cukrem. Śmietanę ubij na sztywno w osobnym naczyniu. Do śmietany dodaj ubite jajka i wymieszaj. Podziel masę na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i wymieszaj. Do obu części dodaj rozpuszczoną żelatynę. W miseczce układaj kolejno: kokos, białą masę, ciemną masę, powrzucaj rodzynki, pokrojone orzechy i czekoladę, następnie znowu kokos, biała masę, ciemną masę i znowu powrzucaj bakalie. Górę można udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.02.2011 22:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak