Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Panieński

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 30 dag
margaryna 15 dag
cukier puder 8 dag
żółtka duże 3 sztuki

Dodatkowo:

marmolada 30 dag
białka jaj 6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Panieński

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować w kulę i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość 7 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gęsto nakłuć widelcem.

Piec w gorącym piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.

Placek posmarować marmoladą lub powidłami, przykryć białkami ubitymi na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i przesianego cukru pudru.

Pianę równo rozsmarować nożem i ciasto wstawić na górną półkę do umiarkowanie nagrzanego piekarnika (160-180). Dopiekać przez około 10 minut aż piana na wierzchu zrumieni się lekko. Upieczony placek pokrajać na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak