Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Czekoladowa piaskowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier drobny 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat szczypta
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
masło 250 g
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Czekoladowa piaskowa

Jajka w całości ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowego na sztywną masę. Zdjąć z kąpieli. Kolejne składniki dodawać do masy i mieszać drewnianą łyżką: imbir, sól, przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, następnie przesiane kakao, przesianą mąkę ziemniaczaną a na koniec dodać roztopione i jeszcze ciepłe masło.

Wskazówka: masło nie może być chłodniejsze lub bardzo gorące, najlepiej gdyby miało zbliżoną temperaturę do ubitej masy po wyjęciu z wrzącej kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Przelać do foremki natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 60-70 minut w temp. 170˚C do suchego patyczka. Zachowywać się jak przy biszkopcie – nie otwierać za wcześnie pieca.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 12.06.2011 21:10
pycha
ziutula
ziutula 26.05.2011 19:05
pyszności do kawki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak