Sposób przygotowania

4szklanki wody +4 łyżki mąki pszennej-zagotować aby powstał krochmal
zrobić rozczyn : 0,5 szklanki ciepłego mleka+1łyżka mąki+1łyżka cukru
Aby ciasto się udało wszystkie składniki powinny mieć taka sama temperaturę(pokojową)
wszystkie składniki wyrabiać około 20 minut, na samym końcu wlać mała strużką rozpuszczone masło oraz 1 kieliszek spirytusu i wyrabiać jeszcze ok 5 minut dopóki ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie odklejać sie od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja czekam aż ciasto podwoi swoją objętość) wówczas formować kuleczki i nadziewać marmolada lub dowolną konfitura. Ja polecam marmoladę twardą z dziką róża. PO uformowaniu pączków można poczekać jeszcze chwile aż podrosną. Smażyć po obu stronach na gorącym tłuszczu.Pączki dobrze wyrobione i wyrośnięte nawet po kilku dniach nie tracą swojej świeżości.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !