Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki najlepsze z najlepszych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 kg
drożdże 20 dag
cukier 12 łyżek
cukier wanilinowy
żółtko jajek 12 szt
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki najlepsze z najlepszych

4szklanki wody +4 łyżki mąki pszennej-zagotować aby powstał krochmal
zrobić rozczyn : 0,5 szklanki ciepłego mleka+1łyżka mąki+1łyżka cukru
Aby ciasto się udało wszystkie składniki powinny mieć taka sama temperaturę(pokojową)
wszystkie składniki wyrabiać około 20 minut, na samym końcu wlać mała strużką rozpuszczone masło oraz 1 kieliszek spirytusu i wyrabiać jeszcze ok 5 minut dopóki ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie odklejać sie od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja czekam aż ciasto podwoi swoją objętość) wówczas formować kuleczki i nadziewać marmolada lub dowolną konfitura. Ja polecam marmoladę twardą z dziką róża. PO uformowaniu pączków można poczekać jeszcze chwile aż podrosną. Smażyć po obu stronach na gorącym tłuszczu.Pączki dobrze wyrobione i wyrośnięte nawet po kilku dniach nie tracą swojej świeżości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 12.06.2012 21:09
uwielbiam!!!
ana00 06.03.2011 16:49
Pycha
Małgorzata113 16.11.2010 07:58
pączki są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak