Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypka babka żółta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier drobny 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
spirytus 2 łyżki
sól szczypta
mąka tortowa 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 szklanki
masło 250 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sypka babka żółta

Jajka w całości ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zdjąć z kąpieli wodnej i trochę schłodzić jeśli ciasto mocno się zgrzało. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić. Dodawać składniki dalej w kolejności, produkty mieszając drewnianą łyżką (imbir, spirytus, sól, mąka tortowa z proszkiem do pieczenia, kurkuma, olej, mąka ziemniaczana i ciepłe roztopione masło). Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać ręcznie łyżką lub łopatką drewnianą ale nie pozwolić do opadnięcia ciasta.

Wlać do foremki od babki, natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 60-70 minut w temp. 170˚C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 26.05.2011 19:09
pyszności do kawki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak