Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paela

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszanki owoców morza 500 g
cebula 1
marchewka 1
brokuła 0,5
pomidor 1
ząbki czosnku 3
czarnych oliwek bez pestek 15
papryki ostrej 1 łyzeczka
bulion 500 ml
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paela

W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojoną drobno cebulkę i zmiażdżony czosnek - smażyć 3min.Wsypać do cebulki suchy ryż i ,ciagle mieszając,smażyć 3-4min.Zalać bulionem,dodać szafran,ostrą paprykę,gotować pod przykryciem,czas od czasu mieszajac,5min.Dodać obrane,umyte i pokrojone na drobne kawałki warzywa,pomidor wcześniej sparzyć i sdjąć skórkę- dusić pod przykryciem15min.

Owoce morza rozmrozić,wrzucić na patelnię,odparować wodę i podsmażyć na ostrym ogniu 3min.Przełożyć do paeli i dusić jeszcze 3min.Dodać pokrojone w plasterki oliwki,doprawić solą i pieprzem - delikatnie wymieszać,posypać natką i zostawić pod przykryciem na 5min.

Limonkę wyszorować i sparzyc,rozciąć na 4 części.Paelę podajemy w woku,udekorowaną limonkami,na talerzu wygnieśc sok na potrawę według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 23.08.2010 13:54
ciekawy przepis
Dorota71 23.08.2010 13:18
super przepis
Emilia22 23.08.2010 12:42
mniam mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak