Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pychota

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

siemię lniane 1 szkl
płatki owsiane 1 szkl
ziarna słonecznika 1 szkl
pestki dyni 1 szkl
sezam 1 szkl
otręby 1 szkl
mąka żytnia 2 szkl
mąka pszenna 1 kg
sól 2 łyżki
miód 2 łyzki
zakwas 200 ml
woda 5 (ciepła)
kasza gryczana 1 (nieprażona)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pychota

Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić .
Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.
Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce. Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 16.11.2010 05:32
Faktycznie pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak