Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 200 dag
masło 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
woda
śmietana słodka
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na maśle. Gdy masło się rozpuści wlać 100 ml przegotowanej wody(może być ciepła). Dodać przyprawy. Przykryć, gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli będzie zbyt szybko ubywać.
Do 4 łyżek słodkiej śmietany dodawać stopniowo 3-4 łyżki mąki-w zależności jak bardzo gęsty chcemy mieć sos Po rozmieszaniu wszystkich grudek można dodać trochę pieprzu i kucharka. Do zagęstnika wlewać stopniowo trochę gotującej się wody z pieczarek. Po zahartowaniu można całość wlać do sosu. Gotować jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 27.02.2011 20:43
Pyszny
Mysiunia 19.11.2010 13:16
wspanialy sos;)
krzyniu1984 19.11.2010 07:55
bardzo go lubię
Mati13 16.11.2010 07:51
sosik jest świetny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak