Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek drożdżowy z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pół kilo mąki
drożdże 30 dkg
szklanka wody
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
papryka
cukinia
pieczarki 25 dkg
tymianek
rozmaryn
ser żółty 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek drożdżowy z warzywami

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy niwielka ilością letniej wody i posypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min, w ciepłym miejscu.
Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie lub oleju do \"al dente\". Studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, solimy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, wlewamy warzywa z oliwą , starty na grubej tarce ser, zioła, resztę letniej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiamy je dokładnie ok. 10 minut, aż będzie odstawać od miski ( ja to robię drewnianą łyżką, uderzając ukośnie). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.U mnie to trwało ok. 45 minut.
Wlewamy ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwalamy mu trochę urosnąc, tak z 15-20 minut. Potem wstawiamy je do piekarnika na 175 C na około 40 minut. Gdy patyczek suchy- keks gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 02.10.2013 13:51
pycha chlebek :-)
RenataZ-et 29.10.2012 14:59
fajny przepis
malaczarna23 18.03.2012 14:03
super
Edyta38 02.05.2011 08:53
extra taki chlebek
Ines 26.12.2010 15:16
hmm ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak