Sposób przygotowania

Z 2 pomarańczy zetrzeć skórkę.
Wycisnąć sok z pomarańczy- ma wyjść 1/2 szklanki soku, resztę pomarańczy podzielić na cząstki, obrać dokładnie(również z białych błonek) wrzucić do rondelka, dodać skórkę pomarańczową i zacząć gotować, dosypać cukier do smaku- zalezy jak słodkie są pomarańcze. ma się z tego zrobić gęsty syrop z kawałkami owoców i aromatyczną skórką.
Odzielić białka od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z łyżką cukru Dodać olej, mleko, sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką, wymieszać mikserem.
Odłożyć mikser i dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec gofry w gofrownicy.
Gofry podawać z duszonymi pomarańczami

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    przysmak mojej corci-fajnie,ze z owocami:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    Bardzo pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Coś dla mnie :)Bardzo lubię gofry.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !