Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki grzybowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 1/2 kosztki
woda 1 szklanka
cukier 1 łyżka
olej 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
grzyby leśne 500 g
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki grzybowe

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru. Jak już będą bulgotać przelać je do mąki, dodać jajko i dokładnie wymieszać dolewając olej. Ciasto wyrobić i zostawić do urośnięcia- ok 1 godz, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie grzyby umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostke i zeszklić na patelni na odrobinie oleju z dodatkiem soli, dorzucić grzyby i wszystko razem dusić, aż grzyby będą miękkie, doprawić do smaku solą i piepzem.
Ciasto drożdzowe rozwałkować. Ma wyjść prostokąt. Posmarować farszem grzybowym i zwinąć jak roladę.
Zwiniętą roladę pokroić w plastry i platry kłaść na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia.
Ostawić powstałe bułeczkie w ciepłe miejsce na ok 30 minut, a następnie piec w 180 stopniach ok 20 minut aż się zarumienią.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 09.08.2011 13:19
ciekawe
Jolanta40 30.05.2011 10:59
super danie
jolaxa 09.03.2011 22:32
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak