Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z dyni z łagodnym sosem wiosennym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
sól do smaku
jajko 2 sztuki
mąka 3-5 łyżek
majonez 3 łyżki
szczypiorek usiekany
ogórek zielony 1 sztuka
czosnek ząbki 2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
rzodkiewka 2 sztuki
pomidor 1 sztuka
jogurt naturalny 1 małe opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: placki z dyni z łagodnym sosem wiosennym

Placki:
Dynie obieramy, wydrążamy środek z pestkami i zcieramy na tarce o grubych
oczkach, następnie wyciskamy ją jak się da najlepiej. Ziemniaki obieramy i utcieramy na małej tarce, mieszamy to razem dodając jajko, mąkę, sól, dużo pieprzu.Ciasto dokładnie mieszamy ( jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto – brązowy kolor.
Sos:
Jogurt, majonez mieszamy razem, dodajemy wcześniej startego na małej tarce zielonego ogórka i cienko posiekaną rzodkiewkę, dodajemy szczypiorek, mieszamy. Doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem i ziołami. Możemy ozdobic pomidorem cienko pokrojonym bez skórki, super do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.01.2014 12:16
świetnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak