Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z chrupiącymi ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 100 ml
bulion drobiowy 400 ml
cebula 2 szt
ziemniaki 2 szt
jabłko kwaśne
kapusta włoska 1 mała
NASIONA SLONECZNIKA 2 łyżki
sól,pieprz, majeranek, gałka
indyk 60 dag
ser żółty 30 (tarty, ostry)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z chrupiącymi ziemniakami

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym oprósz solą i pieprzem, podsmaż z obu stron.
Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, wymieszaj z starty serem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę z ziemniaków i sera ułóż na zrumienionym mięsie. Piec około 10 minut w temp. 180 st. Kapustę włoską oczyścić i posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić kapustę, zalać bulionem warzywnym i drobiowym ( zostawić 50 ml) i dusić 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone jabłko, majeranek, nasiona słonecznika i resztę bulionu. Zagotować. Upieczone piersi podawać z ugotowaną kapusta i sosem majerankowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.07.2011 20:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak